Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag. Een dag waar we de oorlog en de slachtoffers herdenken. Vroeger was het allen de tweede Wereldoorlog waar stil bij werd gestaan, nu is het veel breder.

Oorlog is niet alleen het verleden, maar ook het heden. Zelf ben niet pessimistisch, maar wel realistisch. Oorlog is iets wat ook in de toekomst zal blijven spelen. De wereld zit al eeuwen lang zo in elkaar. Machtsvertoon, machtsstrijd, machtsverschuiving. De wereld beweegt en laat bewegen. Hierbij zeg ik niet dat we het maar moeten accepteren en aan moeten nemen alsof het een normaal gegeven is. Absoluut niet!

Door een dag als dodenherdenking en bevrijdingsdag worden we weer even aan het denken gezet, althans, dat hoop ik. Niet zo gek lang geleden was het hier oorlog. Die verhalen uit die tijd mogen niet verloren gaan. Ik heb de ijdele hoop dat we deze verhalen blijven vertellen, en er van leren.

Zelf ken ik de verhalen van mijn ouders, mijn opa en oma hadden onderduikers. Opa heeft zelfs tegen de muur gestaan om gefusilleerd te worden. Dat voor de ogen van zijn gezin. Gelukkig is het niet gebeurd en heeft opa de oorlog overleefd.

Mijn moeder die lag te trillen in bed als de bommenwerpers overvlogen. Dat heeft ook haar lang achtervolgd. Zo zijn er zoveel verhalen. Zo belangrijk om ze te blijven vertellen.

Mijn opa en oma en mijn ouders horen ook bij de generaties die het land weer hebben opgebouwd. En zonder hulp was dit niet gelukt. Door handen in elkaar te slaan, ook die van andere landen, is er een einde aan de oorlog gekomen, het land weer opgebouwd en kunnen we leven zoals we dat nu doen!

Respect! Dat is wat ik heb voor al die mensen. Zo heb ik ook enorm veel respect voor ‘onze jongens’ die naar het buitenland vertrekken voor vrede en veiligheid. Het gaat me dan ook zo aan het hart als ik de oproepen zie van ouders, wiens zoon omgekomen is in oorlog ver van huis. Hun kind heeft het ultieme geofferd voor waar hij in geloofde. Zijn ouders, familie en vrienden leven daar elke dag mee. Hang uit respect voor hen en al die andere mensen die een offer hebben gebracht voor de vrede die vlaggen weer zoals het hoort. Wat je na deze twee dagen met de vlaggen doet, is aan jezelf. Maar voor nu, hang ze alsjeblieft gewoon goed op. Als het niet voor jezelf is, doe het dan voor die ander die met dit intense verdriet en trauma moet leven.

Wees respectvol, hou rekening met elkaar en geniet van het feit dat wij bevrijd zijn uit de oorlog! Vandaag herdenken, morgen mogen we de vrijheid weer vieren!

Liefs,

Joosje

Advertentie

3 gedachtes over “Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Reacties zijn gesloten.