Lifehacks, resetknoppen

Lifehacks, resetknoppen, glazenbollen. Als je wil, kun je op allerlei manieren proberen om ze in te zetten. Zoek eens op internet, kijk in de boekhandel, zelfs op de televisie. Er zijn speciaal programma’s voor.

Maar wat hoe komt het nou eigenlijk dat het zo massaal nodig is? Hebben we echt een gids nodig om te weten hoe we moeten leven om gelukkig te zijn, of een medium om in onze toekomst, of om in ons te kijken? Ook dat om gelukkig te zijn? Als je een keer onwillekeurig de televisie aanzet zie je het fenomeen voorbij komen. Of een boek met lifehacks en resetknoppen? Zeker, boeken kunnen veel informatie en tips geven, ze kunnen een verhelderend licht schijnen op onderwerpen waar we mee bezig zijn.

Maar zou het niet ook zo kunnen zijn dat we gewoon te veel, te perfect, te snel moeten in deze maatschappij? Wanneer je ziet dat kinderen zichzelf moeten verdedigen omdat ze niet naar de HAVO of naar het VWO kunnen, vind ik dat diep triest. Wat ik zeker zo triest vind, is wanneer ouders zich er voor schamen dat hun kind niet aan die hoge eisen van de maatschappij voldoet. Waarom? Hoezo moet je in de spotlight staan, met het liefst een enorme prestatie, laten zien hoe geweldig je bent, en vaak ook hoe luid? Stille kracht is de kracht die wel doorgaat, juist als de luide kracht stilvalt. Jammer dat het niet zo wordt gezien in de maatschappij…

Dan weer even terug naar onszelf. Onze eigen verantwoording voor ons eigen geluk. Zoeken naar antwoorden is wat ons toch bezig houdt, is het een antwoord over de ander, een situatie of over onszelf, vroeg of laat loop je tegen vragen op. Dus waarom stel je niet aan jezelf de vraag als je niet blij bent met waar je nu staat, ‘hoe kan het anders?’ Hoe kan ik de dingen anders doen? Het is een antwoord waar alleen wij zelf voor de oplossing kunnen zorgen. Niet dat het altijd alleen hoeft, maar je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Zeker, invloeden van buitenaf en omstandigheden doen ontzettend veel, maar alleen jij kan keuzes maken die verandering kunnen brengen. Eigenlijk zijn we dus zelf onze eigen resetknop. Leg een probleem neer, doe een paar stappen terug, kijk eens van buitenaf. Het kan verhelderend werken.

Liefs,

Joosje

Foto door Evie Shaffer op Pexels.com
Advertentie

3 gedachtes over “Lifehacks, resetknoppen

  1. Daar noem je iets op. Inderdaad doodjammer.
    We kunnen zoeken naar een andere invulling van de verwachtingen, een beter wensenpatroon uitproberen. Dat te bedenken zal nog gaan maar de praktijk?
    Niet iedereen durft het aan om tegen de stromingen in te gaan.
    Misschien zijn er groepen die hierover discussiëren, op fora, in clubs.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.