Kleintjes worden groot

Hoe cliché kan het zijn, kleintjes worden groot. En wat gaat dat snel! Het lijkt nog maar zo kort geleden dat onze oudste zoon naar de basisschool ging, laat staan naar het voortgezet onderwijs waar hij nu nog op zit. Nu gaan we al op pad voor een beroepsopleiding. En oh wat is dat lastig!

Het doet me denken aan die reclame voor een zelfstudie, waar een volwassene zich afvraagt wat hij later wil worden. Zo gaat het vaak ook nog. Er wordt regelmatig gekozen voor een beroepsopleiding om in ieder geval maar wat te hebben. Er is ook zo ontzettend veel om uit te kiezen. Het is moeilijk om door de bomen het bos te zien. 

Zo gingen wij afgelopen zaterdag ook weer op pad, we gingen kijken naar een opleiding bij het HBO, in de richting van geschiedenis. Heel interessant, ook echt wel passend bij onze oudste zoon, maar we konden daar nog meer bekijken. En dan wordt het ineens moeilijk. Er komen mogelijkheden tevoorschijn waar hij van te voren niet aan had gedacht. Nieuwe deuren gaan open, maar het zijn er zoveel, dat het erg lastig is om te kiezen. Een luxe probleem…

Wij geven in ieder geval één advies mee, kies wat je leuk vindt. Werken moet je straks nog heel lang, dus moet je iets kiezen waar je daadwerkelijk plezier in hebt. Heel belangrijk! Alleen kijken naar de arbeidsmarkt is niet handig, die is nogal wisselend. Soms zie je een run op een bepaalde opleiding  omdat je dan baangarantie zou hebben, maar puntje bij paaltje zijn het uiteindelijk zoveel studenten die afgestudeerd zijn in dat specifieke vakgebied, dat je toch nog moet knokken voor een baan. 

Keuzes, keuzes, keuzes….Gelukkig kan je tegenwoordig meeloopdagen volgen en je uitgebreid voor laten lichten. Proeven aan een opleiding is dan toch wel het leukste, dan creëer je er een gevoel bij. 

Volg je gevoel en je hart, doe wat je leuk vindt, dan is de kans dat je de studie afmaakt ook vele malen groter dan wanneer je toch maar die ene studie kiest terwijl die niet helemaal bij je past. Wij zijn nog even bezig, maar ik vermoed dat voor het einde van dit jaar, en dan bedoel ik niet het schooljaar, het ei wel gelegd is. 

Fijne avond!

Joosje

Advertentie

8 gedachtes over “Kleintjes worden groot

Reacties zijn gesloten.