Dementie

Geen opwekkend onderwerp om over te schrijven, maar niet alles in het leven is even leuk. Beetje kort door de bocht misschien, maar ja, het is helaas zo. Momenteel is er veel aandacht voor Alzheimerstichting, en dat is goed. Investeren in onderzoek is een absolute must, de ziekte zorgt voor veel onbegrip en verdriet. Het is ook heel moeilijk te bevatten als je partner, vader, vriend of vriendin hiermee te maken krijgt. Schrikbarend zijn de cijfers van het aantal gevallen wat hiermee te kampen krijgt.

Helaas heeft mijn schoonvader ook dementie. Eerst sluipt het, dan is het er, onmiskenbaar. Na een herseninfarct was het  spreekwoordelijke hek van de dam. Eerst was er nog een sprankje hoop, naar een revalidatiecentrum, maar helaas, het werd snel duidelijk dat dit niet de juiste plek was voor hem. Hij wist niet meer wie ik was en probeerde regelmatig weg te lopen.

Het proces wat hierna kwam was en is heel intensief en heel verdrietig. Het is ook ontzettend moeiljk te verkroppen als je partner zo van de een op de andere dag niet meer thuis woont, en nog belangrijker niet meer zichzelf is en nooit meer zal worden wie hij was. Een levenspartner, vader, maatje, hij is er zeker nog wel, maar het is allemaal zo anders. Van een afstand bekeken zien we wel hoe moeiijk zo’n situaite is, maar als je het van dichtbij meemaakt zie je pas hoeveel verdriet dit oplevert. Het is een rouwproces, anders kan ik het niet noemen. Het neemt niet weg dat er ook fijne momenten zijn, even samen koffie drinken, een stukje wandelen, ijsje eten, spelletje doen, samen puzzelen. Maar het is anders, dat is een feit, en heel moeilijk te bevatten.

Onderhand kan ik er in een nog maar relatief korte tijd wel een boek over schrijven, maar dat doe ik niet. Wel wil ik er aandacht aanbesteden, want dat is echt nodig. Als er nou een goed doel is die ook echt aandacht verdient, dan is dit er zeker eentje van. Mijn zwager, die binnenkort jarig is, heeft laten weten dat hij voor zijn verjaardag een donatie vraagt voor de Altzheimerstichting. Een nobele vraag. Natuurlijk gaan we zijn verjaardagswens vervullen en doneren we aan de Alzheimer stichting. Het duurt nog even voordat ik jarig ben, maar ga dan hetzelfde doen en om een donatie vragen.

Dementie is iets wat aandacht verdient. Dit moest ik even kwijt.

Fijne dag.

Joosje

concrete road between trees

Foto door Craig Adderley op Pexels.com

Advertentie

8 gedachtes over “Dementie

  1. Onze vader heeft het. Ik kan daar moeilijk erover gaan praten hier. Het is ook vreselijk ziekte…. Ik weet alles van. Het is zeker best heftig…..

    Like

Reacties zijn gesloten.