Bijzonder gesprek

Vandaag zijn we met het gezin vertrokken naar Ieper. Voor velen zeker bekend door de heftige veldslagen tijdens de eerste Wereldoorlog. Indrukwekkend, de vele begraafplaatsen, monumenten en andere bijzondere gedenkplekken.

We zijn langs verschillende van die plekken en monumenten gereden, de een nog indrukwekkender dan de ander. Terwijl we bij de gedenkplaats van de aller eerste gasaanval stonden te kijken, werd ik aangesproken door een man. ‘Spreekt u Vlaams mevrouw?’ hoorde ik hem vragen. Ik zei ja, spreek Nederlands, lijkt op Vlaams. Hij keek me aan en vroeg wat dit nou met mij doet, en met de kinderen. Ik vertelde hem dat we alles indrukwekkend vonden. We raakte verder in gesprek, hij vertelde dat hij daar altijd in de omgeving had gewoond, ook tijdens de tweede Wereldoorlog, dat hij toen verschrikkelijke dingen heeft gezien. Hij wees weer naar de jongens. ‘Wat denkt u dat het doel is, van dit monument? En interesseren de kinderen zich er ook echt voor?’ Hij keek mij vragend en zeer geïnteresseerd aan. Deze monumenten staan om ons nooit te laten vergeten, om ons stil te laten staan bij alle gebeurtenissen. Laten we leren van de geschiedenis en laten we stoppen met steeds de geschiedenis te laten herhalen. Hij keek weer naar de jongens, en zei ‘wanneer zij het begrijpen, dan heb ik hoop dat de geschiedenis zich hier niet zal herhalen’.

Een bijzondere ontmoeting met een bijzonder mens. Enigszins onder de indruk vervolgen we onze reis, verder in de omgeving van Ieper.

Joosje

4 gedachtes over “Bijzonder gesprek

Reacties zijn gesloten.