Gelezen: poppenspeler van Warschau

Omdat ik me meer aan het verdiepen ben in jeugdboeken in verband met mijn eigen schrijven, duik ik de bibliotheek regelmatig in. Ondertussen heb ik verschillende spannende, leuke, minder leuke en interessante boeken tegen gelezen.

Een boek wat er uit springt is ‘de poppenspeler van Warschau’, echt een aanrader! Geschreven voor jong volwassen maar zeker voor ons, ‘gewoon’ volwassen, een boeiend boek. Het bestaat uit drie delen, waardoor je het verhaal van meerdere kanten kan beleven. De manier waarop dit boek geschreven en in elkaar gezet is, echt knap!

Voorin staat geschreven:

Voor de slachtoffers van oorlog, toen en nu. Moge dit boek bijdragen aan dialoog, heling en vrede.

Korte beschrijving achterkant boek:

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog woont Mika, een veertienjarige Joodse jongen, in de getto van Warschau. Wanneer zijn grootvader op straat wordt doodgeschoten, erft Mika diens jas. In de voering van de jas vindt hij een handpop. Zo wordt Mika poppenspeler. Hij vermaakt de kinderen van de getto maar wordt ook gedwongen voor Duitse troepen op te treden.

Tot op een dag de hele getto wordt ontruimd. Samen met zijn nichtje Ellie gaat Mika ondergronds. Een van zijn poppen, de prins, reist mee met de Duitse soldaat Max naar de hel van Siberië. Het zal twee generaties duren voordat Mika’s poppen weer herenigd worden.

Omdat dit boek het verhaal van meerdere kanten belicht, is het best uniek. Dit maakt het ook zo boeiend. Een Eye-opener. Kunnen we nog wat van leren.

Joosje